Voetbal is geen wiskunde

Vorig seizoen stelden wij onze nieuwe aanwinst Jan-Bert, alias “het kanon” aan u voor. Na één wedstrijd leefden we nog in de veronderstelling dat Bommen Berend, de welbekende bisschop van Münster, war terug gekeerd en in ons elftal was neergestreken, maar inmiddels weten we beter. Jan Bert is geen bisschop, laat staat een heilige. Jan Bert is gewoon een boer, zoals ons halve team, luisterend naar de naam Bertus en binnen no time het scoren verleerd, zoals ons hele team.

Vandaag is het de beurt aan Patrick. Patrick is onze nieuwste en jongste aanwinst en dat was nodig ook, want dit seizoen daalde ons keepers aantal van twee naar nul en nu staat deze Patrick dus bij ons onder de lat. Geen boer dit keer maar een wiskundige die vandaag zijn hart kon ophalen. Zo zouden we starten op het hoofdveld met prachtige kaarsrechte en symmetrisch lopende lijnen, hele, halve en kwartcirkels, en twee punten. Ik zeg zou, want zowel onze tegenstander VIOS als wij vonden het een slecht plan, spelen op kunstgras en dus weken we uit naar veld twee, bestaande uit echt gras. Dit veld had echter één probleem; de lijnen. Geen rechte lijn was er te ontdekken, geen hele, halve of kwart cirkels waren er te vinden en ook de punten ontbraken. Kortom; een veld waar geen lijn op te ontdekken was, maar Patrick maakte hier geen punt van. Hij had in de eerste wedstrijden al gezien dat ook in ons spel geen lijn te ontdekken viel.

Na het bestuderen van het veld volgde nog even de wedstrijd bespreking.
“Hoe groot is de kans dat wij winnen, Patrick?”
“Die kans is elke week weer 331/3 %.”
“En dat ik scoor?”
"0 %".
Na die opbeurende woorden gingen we het veld op en bij de eerste de beste vrije bal op de rand van de 16 meter kwam Patrick pas echt in zijn element. “Scheids, die muur staat niet op 9 meter 15 maar op 3π.”
“Patrick, wil je een muurligger?”
“Doe maar niet, de kans dat iemand van jullie hoger springt dan 21.6 cm, zoals bekend de minimale diameter van een wedstrijdbal, acht ik….. 0%.”
De vrijetrappenspecialist van VIOS wilde de theorie in de praktijk testen en schoot de bal laag in hard richting ons doel. Terwijl wij allen enorm hoog sprongen vloog de bal over de grond…..
In de muur.
Daarmee het gelijk van onze wiskundige bewijzend.
Je kunt als voetballer rekenen wat je wilt, maar er gebeurt natuurlijk altijd wel iets waarop je niet rekent. Zo kwam een door Patrick weg gebokste bal prompt voor de voeten van een VIOSSenaar (VIOSser, VIOSsenist? Wil de neerlandicus in ons team mij hier even helpen?) die de bal prompt met een prachtige curve over onze keeper in het doel schoot.
“Schitterende paragoal”, aldus Patrick.
Na rust kwamen we op 1-1 omdat de kans op een hoge corner richting Jan Vissers door onze tegenstander zo groot werd geacht dat ze de lage corner aan zich voorbij lieten gaan waarna reeds genoemde Jan de bal keurig binnen schoot.
We hadden vrede met een gelijk spel, maar helaas duurde ook deze wedsstrijd 90 minuten en op π minuten voor het einde ging het alsnog mis. De bal werd verspeeld, waarna de bal met een rechte lijn richting ons doel vloog terwijl de verdediging nog vooruitkeek. De draaisnelheid van onze verdedigers bleek die van mijn accuboormachine met een bijna lege accu (nog geen toer per seconde) wat na 86 minuten en 46 seconden voetballen natuurlijk niet zo verwonderlijk is. Het logische gevolg was dat de spits van VIOS via een zelfde rechte lijn als de bal, achter die bal aanging en alleen voor Patrick kwam te staan. Razendsnel schatte Patrick zijn kansen in, want ook schattend rekenen is een vaardigheid die hij beheerst. De kans dat de spits de bal laag in de korte hoek zou schieten was het grootst en dus dook Patrick naar de korte hoek en natuurlijk had hij de bal. Wat hij echter niet berekend had was de loopsnelheid en de looprichting van de spits, in combinatie met de balsnelheid en balrichting na zijn fabelachtige redding. De uitkomst van die berekening leidde er toe dat bal en spits van VIOS 3,14 seconde na de redding elkaar precies kruisten waarna de spits de bal alsnog in het lege doel werkte.
2-1 verloren dus.
Maar geen nood, na afloop vertrokken we linea recta, in een rechte lijn richting Barchem waar we 10π minuten later aankwamen om daar aan de Radler te gaan Met 3,14 % alcohol natuurlijk