Uit de kunst

Soms, beste lezers, soms kom je in de loop van je leven tot inkeer. Zo ook ik. Was in vroeger een groot kunstliefhebber, inmiddels heb ik er juist een hekel aan! Tegenwoordig weet ik dat kunst niets waard is al worden er miljoenen voor betaald.
Mijn twijfels begonnen al een jaar of tien geleden. Langzaam maar zeker werden de prachtige groene grasvelden waarop wij elke zondagochtend onze voetbalkunsten tentoon mochten spreiden, vervangen door kunstgras. Wat een ellende is dat. Het aantal blessures nam recht evenredig toe met het aantal kunstgrasvelden en het feit dat wij nu onderaan bungelen waar wij vroeger steevast in het linker rijtje eindigden wijt ik ook volledig aan het feit dat wij nu minstens de helft van onze wedstrijden op kunstgras spelen.
Wat zegt u?
De leeftijd?
De leeftijd speelt ook een rol?
Zeker, dat zal ik niet ontkennen maar alleen bij onze 8 spelers met een kunstheup.
Mijn difintieve bekering volgde echter dit jaar. Waar vroeger in het plaatselijk weekblad een heel klein artikeltje verscheen over de prestaties van ons eerste elftal, daar verschijnen nu wekelijks verslagen over de prestaties van de Gedula Gladiatoren in twee landelijke dagbladen! Je zou zeggen dat dit een opwaardering is van onze prestaties, maar niets is minder waar. De persberichten over wat je bij ons op het veld kunt zien, zijn nog veel zuurder dan die van Angela de Jong over wat je op T.V. kunt zien. En dit alles is dankzij, of beter gezegd, is te wijten aan…….kunstmatige intelligentie.
Ik citeer:

  • Klein Dochteren/SVBV 3 is met 4-1 verslagen in haar uitwedstrijd tegen FC Dinxperlo 5 in de 7e klasse-wedstrijd zondag.
  • FC Dinxperlo wist zondag de thuiswedstrijd tegen Klein Dochteren/SVBV in de 7e klasse te winnen.
  • De wedstrijd in de 7e klasse tegen SSA/SJO Rattie-Socii is zondag geëindigd in een nederlaag voor Klein Dochteren /SVBV 3.
  • Ratti-Socii heeft Klein Dochteren verslagen in de 7e klasse. (Alleen al de constante die denigrerende vermeldingen van het feit dat wij in de 7e klasse spelen….)
  • Klein Dochteren/SVBV3 beëindigt reeks van 4 nederlagen. (Wrijf het er maar in, die vier nederlagen op rij).
  • Klein Dochteren /SVBV verliest van MEC/FC Trias.
  • Klein Dochteren/SVBV 3 blijft in problemen na nederlaag tegen KSV 5.
  • Het is lang geleden dat Klein Dochteren/SVBV 3 nog gewonnen heeft.
  • Klein Dochteren/SVBV 3 blijft in problemen na nederlaag tegen Ratti-Socii 4.
  • Het is lang geleden dat Klein Dochteren/SVBV 3 nog gewonnen heeft.

Waar ik al vele jaren nog een manmoedige poging doe om wekelijks iets positiefs en origineels aan het papier toe te vertrouwen, vervalt de kunstmatige intelligentie al binnen een jaar in negativisme en herhalingen.

Maar gelukkig is er dan altijd nog Dick!
Op het echte gras van Ratti toverde hij in één beweging een kunststukje uit zijn soepele benen dat zijn weerga niet kent. We herinneren allemaal wel die historische kunststukjes op het voetbalveld toen we ze voor het eerst zagen. Een Zidaantje, een Panna, een Panenka, de hakbal van Madjer en de Pirouette van Berkamp. Kennen wel, maar kunnen is een ander verhaal. Kunnen doen we het niet.
Behalve Dick.
Afgelopen zondag plukte hij op Bergkampiaanse wijze de bal uit de lucht. Deze actie ging vloeiend over in een dubbele Zidaandraai waarna de bal middels een virtuoos Madjer hakje door de benen van de verbouwereerde tegenstander werd vrijgespeeld. De inglijdende de verdediger werd met een Panenka stiftje ontweken waarna middels een Rabona de bal bij mij kwam. Met de rug naar het doel maakte ik de Bergkamp pirouette, struikelde over mijn eigen benen en zag de bal rustig in de handen van de mij uitlachende keeper verdwijnen. Niet elke kunst is even mooi. In mijn geval kun je gerust over kunstmatig spreken.
Kijk, over zo’n kunstwerk als van Dick lees je dus nooit wat van die kunstmatige intelligentie die plichtmatig zijn negatieve stukjes uitspuwt.
Gelukkig kunnen we zelf ook nog schrijven.
De actie van Dick was zo mooi dat het uit de luchtplukken van de bal, het draaien van een Zidaan, het met een Madjer hakje geven van een panna, gevolgd door een Panenka stift en eindigend met een Rabona pass, voortaan een Hietbrinkje heet.

Vanaf vandaag ben ik dankzij Dick toch weer wat ik altijd was.

Een kunstliefhebber