Institutionele discriminatie

We ontkomen er niet meer aan. We moeten het onder ogen zien en erkennen.
Heel lang waren we ons van geen kwaad bewust, maar nu zien we het. Je ziet het tenslotte pas als je het door hebt en eindelijk hebben we het door.
Ook wij, uw geliefde Gedula Gladiatoren moeten toegeven dat er binnen ons team sprake is van institutionele discriminatie. Het begint al met het feit dat we in een mannencompetitie spelen. Dat betekent dat we de helft van de wereldbevolking uitsluiten. En dat niet alleen. Staan wij wel open voor non binaire mensen? Staan wij wel open voor interseksuele mensen? Kan iemand die zich geen man of vrouw voelt wel bij ons in de mannencompetitie terecht? Dat is statutair nog maar zeer de vraag. Aansluitend hierop, waar zijn bij ons de homo’s, biseksuelen, panseksuelen, queers, aseksuelen en transeksuelen? Waarom, voor zover mij bekend, zitten die niet in ons team?
Niet alleen sluiten we deze mensen buiten, ook is het zo dat we geen buitenlanders in ons team hebben. Ja Youpa, maar Youpa is zo vernederlandst dat we hem niet meer als allochtoon, pardon, man met een niet Nederlandse achtergrond, kunnen zien. Youpa heet bij ons dan ook gewoon Joep.
Nog zo iets: leeftijdsdiscriminatie! We spelen in een 40+ competitie. Bij ons is er geen plaats voor de jeugd. Ons team bestaat uitsluitend uit oude grijze, dan wel kale, mannen. Bij ons is er geen plaats voor de jeugd. Angstvallig houden we vast aan onze eigen positie, in de wetenschap dat we, zodra we de jeugd wel zouden toelaten, we onmiddellijk op de bank zouden belanden. Onze tijd is voorbij, maar wij doen als we het niet door hebben en dus zien we het niet.
Als u nu denkt dat de institutionele discriminatie hiermee stopt, dan heeft u het mis. Binnen instituut de Gedula Gladiatoren zit het tot in de haarvaten. Kom op zondag kijken en u ziet wat wij niet willen zien. Leeftijdsdiscriminatie vindt ook plaats binnen ons eigen team. Hoe ouder je bent, hoe meer je op de bank zit. Ons oudste lid, Johan, wordt zelfs helemaal niet meer opgesteld, Opa Jan heeft zij eigen sta-op stoel in de dug-out en ook ondergetekende staat inmiddels meer naast dan op het veld. Het is alsof er bij ons een verplichte VUT regeling is voor zestig plussers.
En het is nog erger, beste lezers, het is nog erger. Afgelopen zondag tijdens het dramatische duel tegen Erix, werd er in de rust, bij een 0-3 achterstand, keihard ingegrepen. Vier spelers werden gewisseld. Niet om hun kwaliteit, wat zou moeten, niet om hun leeftijd, wat je helaas zou verwachten, maar om hun postcode! U leest het goed, postcode! Alsof we de belastingdienst zijn! Heel Lochem Oost werd gewisseld. Jan, Martin, Dick en ik. Je ziet het pas als je het door hebt en inmiddels hebben we het door, leider Gerben werkt daadwerkelijk bij de belastingdienst en gebruikt de daar geleerde institutionele discriminatie niet om de armen te pakken zoals je helaas zou verwachten, maar om, zoals dat bedoeld is, de rijken te pakken. Wat is de villawijk van Lochem? Juist Lochem Oost, en dus zaten de mannen uit Lochem Oost daar waar zij ook hun zwarte geld hebben. Op de bank.
Maakte het voor de wedstrijd iets uit? Niet echt, ook in de tweede helft kregen we drie goals om de oren met een 0-6 eindstand tot gevolg.
Met en zonder die rijkelui uit Lochem Oost maakte niets uit.
Het was en bleef armoe troef.