Zinkende modderschuit

Er stond veel op het spel, beste lezer, tijdens onze wedstrijd tegen GSV. Zowel zij als wij hadden drie punten uit evenzoveel wedstrijden. Wie zou winnen sloot aan in de middenmoot, wie zou verliezen werd nummer laatst. Wij zijn nu nummer laatst.

Jarenlang waren wij de vaandeldragers van de modderschuit die Klein Dochteren heet. Waar ons eerste, tweede, derde en de dames steevast in de onderste regionen van de kelderklasse bivakkeerden, daar stonden wij steevast in het linker rijtje. Twee jaar terug werden we nog tweede, maar vorig seizoen kwam de klad er al in met een zesde plaats en nu is alles anders. Onze mannen op zaterdag zijn twee jaar gelden gepromoveerd en spelen inmiddels niet meer in de kelderklasse, ons derde heeft er drie gewonnen en slechts één verloren, onze dames staan eerste en ons tweede staat zelfs zonder puntverlies fier bovenaan. Wij zijn nu zelf de zinkende modderschuit van de dappere vloot die Klein Dochteren heet. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Wel, dat is eigenlijk vrij eenvoudig te verklaren. Tien jaar gelden waren wij al de Anboboys, inmiddels zijn wij de Gudulamannen. We worden er natuurlijk niet jonger op, dit in tegenstelling tot onze tegenstanders. Waar wij het moeten doen met vijftigers en zestigers, lijkt het erop dat ze bij onze tegenstanders de eeuwige jeugd hebben, daar blijft iedereen dertiger of veertiger. Kwamen we vroeger nog weg met ons fabuleus spelinzicht en dito techniek, geleerd door eindeloos, Keizer, Swart, van Hanegem, Moulijn en bovenal Cruyff na te spelen, heden ten dage is dat niet genoeg. Onze huidige tegenstanders zijn de dertigers en veertigers uit de tweede gouden generatie van ons Nederlands voetbal, met exponenten als Koeman, Gullit, van Basten, van Nistelrooy, de Boer, Sneijder en Robben als lichtend voorbeeld. Ook zij hebben inzicht en techniek en weten dat te koppelen aan handelingssnelheid en loopvermogen en zijn dat nou niet net die kwaliteiten die wij in de loop der jaren sluipenderwijs hebben verloren? Beleven wij nu het einde der voetbaltijden van de Gudulamannen?
Zeer zeker niet, want er gloort hoop. Het wachten is op het moment dat de huidige generatie eerste elftalspelers dertiger wordt. Dan komen al die spelers die zijn opgeleid volgens het Masterplan van de KNVB bij ons in de competitie. Zij mochten niet pingelen in de jeugd, dus hebben van nature geen handelingssnelheid, moesten de bal altijd op het juiste been ingespeeld krijgen, dus kunnen niets met een bal die op het verkeerde been ingespeeld wordt, moesten volgens vaste looplijnen werken, dus ontberen elke creativiteit.

Na onze wedstrijd was ik aandachtig toeschouwer bij Haarlo 1 – Klein Dochteren 1.
Ik weet het nu zeker.
Over 10 jaar zijn wij weer kampioen.